SHARE

We all know that one of the most important things is to get a good night’s sleep. Sometimes even a regular lack of sleep can make us exhausted right after we wake up. This is actually one of the main reasons for weight gain.

This is why we would like to offer you some advice on how to battle all of the things that might be the cause of your not so good sleep. As a result, you will sleep like a baby and you will feel and look well.

12 Reasons You Can’t Get a Good Night’s Sleep

1. Sleep Position

If you go to sleep in an uncomfortable position, even if you are alone, not only with a partner, it might stress the body. Thus, you will lack sleep and rest.

Solution: Just take a position that is most comfortable and do not change it until you fall asleep.

2. Absence of Habit

If you do not have enough rituals you do before you go to bed, you might not feel well rested in the morning.

Solution: Just train your body to a certain algorithm. For example, take a warm shower, not too cool nor hot, and listen to music. Do not take a hot bath because it will accelerate the metabolism and you will not be able to fall asleep.

3. Mind Overload

We usually do not let the mind reboot and rest of all the problems we have had during the day. This will, in turn, result in low sleep quality.

Solution: Just distract yourself from all the worries and make sure you direct your thoughts at something else. Just try recalling the names of the countries which begin with the same letters, or try counting sheep.

4. Alcohol

Even though you will fall asleep faster if you consume alcohol, it will negatively affect the rapid eye movement sleep and you will wake up tired and nauseous.

Solution: Do not consume alcohol 2 hours before you go to sleep. The best option would, of course, be not to consume it altogether.

5. Making Yourself Fall Asleep

A lot of people go to bed without wanting to sleep, they just hope that the desire to do so will come by itself. In most cases, however, it will not.

Solution: If you are not able to fall asleep in 20 minutes, you should get up and read a book (not an e-book, because that will be worse) or just do something that relaxes you.

6. Caffeine

Caffeine prevents you from falling asleep, we all know it. However, please remember that there is caffeine in tea, chocolate, and other products apart from coffee.

Solution: Just have fewer foods that have caffeine in the evening.

7. Using Your Bed for the Wrong Purpose

A lot of people use their beds as a kind of a workplace, not for sleeping only. This will, in turn, result in lack of sleep.

Solution: Leave your job outside the bedroom.

8. Noise

Any sound, like noises or cars outside, or just talking neighbors will prevent the body from getting its needed rest.

Solution: Try using earplugs, or just turn on the ‘white noise’ to cover all the other noises.

9. Lighting

Even the smallest lamp or the LED lights of the electrical appliances can mess with the sleep. It is better to have a dark place to sleep so that you can dream better.

Solution: Just get rid of all the sources of light, or put on a sleeping mask.

10. Lack of Schedule

If you want to rest well, the body will need a certain amount of time to do it. You need to get rid of the idea that you can get some sleep in advance or you can catch up with it on the weekends.

Solution: Just go to bed at the same time every night, preferably between 10 p.m and 1 a.m.

11. Physical Exercise

A workout will stimulate the nervous system, which will, in turn, make falling asleep even a harder job after the gym.

Solution: Try exercising no less than 3 hours before you go to bed.

12. Wrong Air Temperature

Even though falling asleep in a warm atmosphere is very nice, the optimal temperature is 60-75°F (15-23°C).

Solution: Cover with a light blanket and change it to a warm one during the night.

If you try avoiding the harmful things we have mentioned that can interrupt your good night’s sleep, you will find yourself very rested the next morning. Just apply these sleeping habits and you will sleep like a baby!

SHARE

We’d love to hear your views on this…